De Groete Grach ...

Hoe mooi is dit dan? Op deze foto kunt u zien dat onze gezellige winkel vroeger een friture was. 

Fantastisch hé! 

De voorgevel is nog nagenoeg hetzelfde ingedeeld. De deur in het midden werd lang geleden iets naar achteren verplaatst, maar onze voordeur is nog steeds de originele deur die u op deze foto ziet.
Ook de details in de gevel, rondom de ramen zijn nog steeds hetzelfde.

Nu we toch noodgedwongen onze deuren gesloten moeten houden is het wellicht leuk om jullie iets te vertellen over "ons" stukje Maastricht.

Onze winkel bevindt zich aan de Grote Gracht.
De Grote Gracht (Groete Grach in het Maastrichts) is een straat in het centrum van Maastricht. De iets hellende straat werd in de 14e eeuw aangelegd. De Grote Gracht vormt de scheiding tussen de centrumbuurten Binnenstad en Statenkwartier. 

Het is een gemengde winkelstraat, waaraan een groot aantal monumentale huizen en enkele kloosters, stadspaleizen en scholencomplexen liggen. De naam van de Grote Gracht wijst op de oorspronkelijke functie: zowel de Grote als de kleine gracht werden aangelegd op de gedempte singelgracht, behorende bij de eerste middeleeuwse stadsmuur van Maastricht.  

De circa 1230 gebouwde stadsmuur bleek een eeuw later al te krap. Vanaf het midden van de 14e eeuw werd de tweede middeleeuwse stadsmuur gebouwd, waardoor de oppervlakte van de ommuurde stad verviervoudigde. De eerste muur bleef grotendeels gehandhaafd als reserve-verdedigingswerk en is achter de huizen aan de zuidkant van de Grote Gracht nog deels bewaard gebleven. De gracht werd waarschijnlijk al in de 14e eeuw gedempt en bebouwd.

In vroeger tijden stond op de Markt, links voor het stadhuis een schandpaal, waar veroordeelden (voor lichte vergrijpen) de spot van hun stadgenoten moesten ondergaan. De uitdrukking "de Groete Grach oploere" (de Grote Gracht opkijken) was dan ook geen prettig vooruitzicht.

Nu is het zeker de moeite waard de Grote Grach op te loere. Hoewel de winkels momenteel gesloten zijn voor het gezellige shoppen, is er in onze straat nog steeds heel veel te zien. Neem eens de moeite naar boven te kijken en geniet van de schoonheid van de oude gebouwen die er nog steeds staan in al hun schoonheid. Als die muren konden praten ... 
In de laatste jaren zijn er veel leuke zaakjes gekomen in de straat. Laten we hopen dat ze allemaal hun hoofd boven water kunnen houden en dat we weer snel van de gezellige drukte kunnen genieten.

Mocht u iets uit onze winkel nodig hebben, laat het ons weten. Bel of mail je bestelling aan ons door en dan spreken we een moment af waarop je je spulletjes kunt komen ophalen.

Blijf je liever lekker thuis, dan kun je natuurlijk ook altijd nog eens een kijkje nemen op onze website www.degrotegracht.nl en in onze webshop. Daar vind je ook al een kleine greep uit ons grote assortiment. Vind je niet wat je zoekt, neem dan gerust contact met ons op, ons assortiment in de winkel is zeer uitgebreid.


Tot snel!

Team De Grote Gracht


Naam

agenda events home nieuws
false
ltr
item
De Grote Gracht - Maastricht: De Groete Grach ...
De Groete Grach ...
https://1.bp.blogspot.com/-m6ib6wIiy8U/YBLBnAteRvI/AAAAAAAAB10/gOToyHwUP-U_SMW--ZKEYYl25XvaDyp7gCNcBGAsYHQ/s320/grote%2Bgracht%2B99.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-m6ib6wIiy8U/YBLBnAteRvI/AAAAAAAAB10/gOToyHwUP-U_SMW--ZKEYYl25XvaDyp7gCNcBGAsYHQ/s72-c/grote%2Bgracht%2B99.jpg
De Grote Gracht - Maastricht
https://www.degrotegracht.nl/2021/02/de-groete-grach.html
https://www.degrotegracht.nl/
https://www.degrotegracht.nl/
https://www.degrotegracht.nl/2021/02/de-groete-grach.html
true
2996725706006498355
UTF-8
Gen berichten ZIE ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home Pagina's Berichten Zie alles Aanbevolen LABEL Archief ZOEK Alle berichten Geen berichten gevonden Terug Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zo Ma Di Wo Do Vr Za Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zopas 1 minuut geleden $$1$$ minuten geleden 1 uur geleden $$1$$ uren geleden Gisteren $$1$$ dagen geleden $$1$$ weeken geleden meer dan 5 weken geleden Volgers Volg Deze content is premium Deel a.u.b. om te openen Kopie alle code Selecteer alle code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy